728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Τι σχεση εχει Game of Thrones με το Management?




 Σε λίγες μέρες ξεκινά η αγαπημένη μας σειρά ! Αλήθεια όμως... τι μάθαμε από το Game of Thrones και μπορεί να μας είναι χρήσιμο στο management  και... πηγή για μεγάλα μαθήματα Ηγεσίας.



Όταν ο George RR Martin έγραψε το μυθιστόρημα "Song of Ice and Fire ", ίσως και να είχε  πρόθεση  να καταστεί ως εγχειρίδιο αυτοβοήθειας για τους επιχειρηματίες που αναζητούν συμβουλές ηγεσίας. 

 Πλήρης αναίτια βία, αιμομιξία, μαύρη μαγεία και δράκοι, τα βιβλία δεν φέρουν μεγάλη ομοιότητα με την πραγματική ζωή, ευτυχώς. Πάρτε αυτούς τους παράγοντες μακριά, όμως, το Game of Thrones είναι μια απλή ιστορία  μάχης να φτάσεις στη κορυφή:  τη κορυφή του καλύτερου πολεμιστή, την κορυφή του καλύτερου ηγέτη και τη κορυφή του καλύτερου βασίλειου.


  Ποια μαθήματα ηγεσίας μπορείτε να πάρετε από τo Game of Thrones; Αρκετά πιστεύω , όμως εδώ είναι οι κορυφαίες τέσσερις που επέλεξα:

1.  Η Επαγρύπνηση είναι μια αρετή.

 Το όγδοο επεισόδιο της τέταρτης σεζόν του Game of Thrones έφερε μαζί του μία από τις πιο τρομακτικές στιγμές που έχω δει στη τηλεόραση. Πραγματικά κάποιες σκηνές με στοίχειωναν για κάποια βράδια.

 Tο επεισόδιο λεγόταν "The Mountain and the Viper", που επικεντρώνεται σε μια μάχη που φαινομενικά είναι αδύνατον να νικηθεί, μεταξύ του μικροκαμωμένου  Πρίγκιπα Oberyn και τον γιγάντιο αντίπαλό του Ser Gregor. Μοιάζει πολύ με μια μικρή επιχείρηση,  την ευκινησία του  Oberyn που του επιτρέπει γύρω γύρω από τον μεγαλόσωμο ανταγωνιστή του.

  Δυστυχώς, ο πρίγκιπας σε μια στιγμιαία έλλειψη συγκέντρωσης , δίνει την ευκαιρία στον γίγαντα Gregor  να αδράξει την ευκαιρία του  και να τερματίσει τη ζωή του πρίγκιπα. (Αν δεν έχετε δει το επεισόδιο,  φανταστείτε να πιάνετε στο χέρι σας μια ρόγα σταφύλι και να την πιέζετε... πραγματικά έντονη σκηνή)

  Αιμοβόρο πολύ, αλλά από την άποψη του Management υπάρχει ένα απλό μάθημα που πρέπει να παρατηρηθεί : Πάντα να είστε  σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι στην δουλειά .

2. Ποτέ μην υποτιμάς τον εαυτό σου.

 Αν έχετε παρακολουθήσει ποτέ Game of Thrones, είστε εξοικειωμένοι με το ρητό του Jon Snow "Δεν ξέρω τίποτα."

 Κατά ειρωνικό τρόπο, δεν θα μπορούσε να είναι πολύ μακριά από την αλήθεια. Ο νόθος γιος του Βασιλιά του Βορά  Eddard Stark, έχει αναπτυχθεί γρήγορα από το να είναι το μαύρο πρόβατο της οικογένειας του και να γίνει  ο Διοικητής της σε ένα στρατόπεδο (Night's Watch).

 Γιατί; Δεν είναι μόνο ο γενναίος, έξυπνος, με γρήγορη σκέψη, αλλά ο μελαγχολικός ήρωας πιστεύει επίσης στον εαυτό του και δεν φοβάται να ακολουθήσει το ένστικτό του - ιδιότητες που κάθε καλός ηγέτης πρέπει να κουβαλάει. Ως αποτέλεσμα, έχει κερδίσει το σεβασμό σχεδόν όλων γύρω του (ακόμη και την Ελεύθερων ανθρώπων, φανταστείτε ένα σκληρό  και δύσκολο πλήθος ανθρώπων)

 Έτσι, ενώ άλλοι άνδρες στα επτά βασίλεια ήταν απασχολημένοι με  τη μέθη ή να κοιμούνται με την αδελφή τους, ή να συνωμοτούν με αδιανόητες πράξεις βίας,  ο Jon αναδείχθηκε ως κάποιος που αποκτά δύναμη και κύρος σε όλο τον κόσμο.

 Ηθικό δίδαγμα : Ακόμα και αν είσαι το απόλυτο αουτσάιντερ  δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάς τον εαυτό σου.


3. H Tύχη ευνοεί τους τολμηρούς.

 Υπάρχει μια φυλή που κατοικεί σε ένα νησί μακριά από τα υπόλοιπα βασίλεια και ονομάζονται Ντοθράκι (Dothraki). Πραγματικά πολύ δυνατοί πολεμιστές , με άξιο διοικητή , με δράκους, με 40.000 στρατιώτες έφιππους (νούμερο μεγάλο συγκριτικά με τους άλλους στρατούς) , σίγουρα θα μπορούσαν μόνο και μόνο με τη δύναμή τους να κυριεύσουν. Όμως οι άλλοι βασιλείς,  οι Lannisters, Starks, και Baratheons δεν φοβόντουσαν τους για έναν απλό λόγο: Η Dothraki φοβόντουσαν τη θάλασσα και όλοι το ήξεραν.

 Οι Dothraki με νέο Διοικητή την Καλίσι , αποφασίζουν να περάσουν τη θάλασσα και να πλησιάσουν την ηπειρωτική περιοχή που είναι όλα τα άλλα βασίλεια. Ποιό το αποτέλεσμα? (δε θα σας πω , για να μην κάνω spoil την ταινία).

 Ηθικό δίδαγμα : Το να έχεις κάποιες ικανότητες και δεξιότητες , δε σημαίνει και επιτυχία. Θα πρέπει να πάρεις το θάρρος να βγεις στην αγορά να διεκδικήσεις αυτά που σου αξίζουν!


4. Βοηθήστε το προσωπικό σας να εξελιχθεί και απολαύστε τα οφέλη .

 Για την ομορφιά της, τον μυαλό και τις φυσικές ηγετικές ικανότητες της Καλίσι (Daenerys) την έχουν βοήθησει να πάρει τα μέγιστα από τους ανθρώπους της.

  Για παράδειγμα, δίνοντας ελευθερία στους Άσπιλους (Στρατιώτες που ήταν δούλοι), η  Καλίσι έχει δημιουργήσει το τέλειο στρατό. Τώρα οι Άσπιλοι οδηγούνται από το πάθος και την πίστη και είναι ενωμένοι στην μάχη του καλού εναντίον του κακού.

 Κάθε επιχείρηση που αντικαθιστά τον όρο «ανάγκη» με την λέξη «επιλογή» θα ξεπεράσουν τους ανταγωνιστές της, χωρίς πολύ κόπο. Μιλώντας με τη γλώσσα του εμπορίου για παράδειγμα, οι άνθρωποι πραγματικά χρειάζονται ένα κινητό τηλέφωνο, αλλά  όμως θέλουν το τελευταίο Samsung Galaxy ή Iphone.. Η δημιουργία ενός "θέλουμε" είναι ένας στόχος που κάθε επιχειρηματίας πρέπει να αποσκοπεί στην επίτευξη.

  Ομοίως, η ικανότητα να εμπνέει τους εργαζομένους είναι εξίσου πολύτιμη. Σκεφτείτε στην προηγούμενη απασχόληση σας. Για ποιόν θα εργαστείτε σκληρότερα ; Για το αφεντικό που  σας έκανε να νιώθετε κάθε μέρα δυστυχισμένοι ή το αφεντικό που είχε δίκαιη μεταχείριση και έκανε πλάκα στην εργασία;


Εμπνέοντας ένα εργατικό δυναμικό θα αποφέρει πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα από ό, τι κυβερνάται με φόβο

Όπως λέει και η φράση «Θα πιάσει περισσότερες μύγες με το μέλι από το ξύδι."



Διαβάστε επίσης το άρθρο μου : Έχουμε ανάγκη από αφεντικά ή Ηγέτες? 





  • επιμέλεια άρθρου:
    Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
    Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
    Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
    psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 

  •  
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: Τι σχεση εχει Game of Thrones με το Management? Rating: 5 Reviewed By: Psychologized