728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Τι να κάνετε για καλύτερο αποτέλεσμα στις εξετάσεις



Oι εξετάσεις είναι λίγο πολύ,  πάντα αγχωτικές . 

Αλλά είναι απολύτως δυνατό να διαχειριστεί κάποιος ένα μέρος του στρες που προήλθε από τις εξετάσεις, αν χρησιμοποιηθούν κάποιες στρατηγικές.




 Οι Εξετάσεις είναι μια ταλαιπωρία


Εμείς το λέμε γιατί είναι αλήθεια. Σε κανέναν δεν αρέσει να δίνει εξετάσεις και  οι εσπευσμένες πληροφορίες στον εγκέφαλό σας σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα είναι αγχωτικές. Ένα κομμάτι του στρες μπορεί να ελεγχθεί , αλλά μπορεί να σας κάνει να εξαντληθείτε πάρα πολύ,να θυμώσετε και ενοχληθείτε

 Αντιμετώπιση  των εξετάσεων

Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις εξετάσεις με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο.

Διαχειριστείτε το άγχος σας.
Θα έχετε λιγότερο άγχος, αν έχετε μια ιδέα για το πώς πρόκειται να είναι οι εξετάσεις, έτσι ώστε να ακολουθήσετε το σχέδιο αυτό που πρόκειται να μελετήσετε και το πότε. Επίσης να το αναρτήσετε επάνω στον τοίχο, ή σε κάποιο εμφανές σημείο. Σπάστε την ύλη σε διαχειρίσιμα κομμάτια και να αρχίσετε να εργάζεστε μέσα από αυτά όπως έχετε προγραμματίσει . Είναι ίσως πιο βαρετό στην αρχή, αλλά είναι πολύ λιγότερο αγχωτικό. Σχεδιάστε μερικές φορές διάλειμμα και μέρες που απλά θα κάνετε αποχή (day off)

Πάρτε την πίεση μακριά.
Πρέπει να χειριστείτε την πίεση και τις προσδοκίες σας από ρεαλιστική αξιολόγηση, πώς νομίζετε ότι θα πάνε οι εξετάσεις, και προετοιμαστείτε για να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Εάν οι προσδοκίες των άλλων ανθρώπων που σας περιβάλλουν  σας πιέζουν, καλό θα ήταν να τους μιλήσετε και να προσπαθήσετε να τους εξηγήσετε τι νιώθετε από την πίεση αυτή. Αν βάζετε πάρα πολλή πίεση για τον εαυτό σας, προσπαθήστε να συνειδητοποιήσουν ότι και να μην επιτύχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα, δεν είναι και τόσο τραγικό. Είναι πιθανό ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί ,είναι ότι μπορείτε να το προσπαθήσετε και πάλι, με ένα τεράστιο προβάδισμα από την εργασία και την προετοιμασία που έχετε ήδη κάνει.

Κάν 'το μαζί με άλλους.
Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που σπουδάζουν για την ίδια εξέταση. Μπορείτε να βρεθείτε  μαζί με αυτούς και να διαβάσετε μαζί. Αν δεν είστε τόσο ισχυροί σε κάποια μαθήματα μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας αν μιλήσετε με άλλους φοιτητές. Με αυτή τη διαδικασία θα μπορέσετε να βοηθηθείτε και εσείς , αλλά να βοηθήσετε και κάποιον άλλον σε μάθημα που είστε καλοί εσείς και κάποιος άλλος αδυνατεί..

Το αποτέλεσμα των ουσιών.
Πολλοί κατά την περίοδο των εξετάσεων χρησιμοποιούν - καφεΐνη, τσιγάρα, καφέ, αλκοόλ, μαριχουάνα, Ritalin, δεξαμφεταμίνη και τυχόν άλλα φάρμακα ή ουσίες. ΠΡΕΠΕΙ να ξέρετε  ότι οποιοδήποτε φάρμακο νομίζετε ότι θα σας βοηθήσει στη μελέτη, είναι στην πραγματικότητα μια βραχυπρόθεσμη λύση που κατά πάσα πιθανότητα θα σας κάνει να νιώσετε πολύ χειρότερα και να σας αναγκάσει να υστερήσετε αργότερα σε πνευματική διαύγεια και ενέργεια.

Να κοιμάστε αρκετά, καλό φαγητό  και φύγαμε!
Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε βαρύτητα και στη σωματική υγεία σας, όταν μελετάτε για τις εξετάσεις. Βεβαιωθείτε ότι σταματάτε και τρώτε κανονικά γεύματα και να προσπαθήστε να βρίσκετε 30 λεπτά την ημέρα για να κάνετε κάποια άσκηση, ακόμα κι αν πρόκειται για μια βόλτα. Έχοντας αρκετό ύπνο είναι επίσης πολύ σημαντικό .

Έχετε επιλογές.
Σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε δώσει όλες τις ελπίδες σας σε ένα αποτέλεσμα. Έχετε μερικές επιλογές και να συνειδητοποιήσετε ότι αν θέλετε ένα τελικό αποτέλεσμα , πάντα υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να πετύχετε τον στόχο σας. (άσε το σκονάκι κάτω σε βλέπω ! Δεν εννοώ αυτό!)


Συνοψίζοντας 

 Δεν χρειάζεται να διαβάζετε άπειρες ώρες . Αποφύγετε αυτό που λένε "Διάβαζα 10 ώρες σερί" . Δεν δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα ! Με απλά λόγια, ο εγκέφαλος είναι ένας σκληρός δίσκος υπολογιστή που αποθηκεύει καλύτερα όταν κοιμόμαστε. Επίσης και η άσκηση βοηθάει σε αυτό για καλύτερα αποτελέσματα. Λίγη γυμναστική και καλό ύπνο θα σας βοηθήσει για καλύτερα αποτελέσματα!


  Αν βλέπετε τα  πράγματα να δυσκολεύουν, ζητήστε βοήθεια. Ο δάσκαλός σας, καθηγητής ή καθηγητές  ,κάποιος φίλος ή συγγενής ,μπορεί κάλλιστα να σας βοηθήσει να καταλάβετε το θέμα, οπότε αν δεν έχετε κατανοήσει πράγματα, να τους το πείτε και θα πρέπει να είναι σε θέση να βοηθήσουν.



  • Επιμέλεια άρθρου:
    Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
    Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
    Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων        Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
    psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 


    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: Τι να κάνετε για καλύτερο αποτέλεσμα στις εξετάσεις Rating: 5 Reviewed By: Psychologized