728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Εσύ που ξέχασες να είσαι ευτυχισμένος...



Τα άτομα που κρατούνται απασχολημένα, ακόμη και με σχετικά άσκοπη δραστηριότητα, τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένα από εκείνα που δεν το κάνουν, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και το Πανεπιστήμιο Της Σαγκάης.


Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επιθυμία να αποφευχθεί η πλήξη και η κατάθλιψη συνδέονται με την απραξία. Είναι ένα σημαντικό κίνητρο για παράγοντες όπως είναι η ανάγκη να κερδίσουν τα προς το ζην ή να πείσουν τους άλλους να τους λαμβάνουν υπόψιν .

Το γενικό φαινόμενο που παρατηρούμε είναι γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο απασχολημένοι με το τι κάνουν στη σύγχρονη κοινωνία. Οι άνθρωποι τρέχουν γύρω, εργάζονται σκληρά, πολύ πέρα από το βασικό επίπεδο.

Στην έρευνα ,οι εθελοντές κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο και, στη συνέχεια, έπρεπε να περιμένουν  15 λεπτά μέχρι να την δώσουν στους ερευνητές. Τους δόθηκε η επιλογή  να παραδώσουν την έρευνα σε κοντινή τοποθεσία ώστε να μη χρειαστεί να κάνουν τίποτα μέχρι να λήξει ο χρόνος των 15 λεπτών, ή  να παραδώσουν τις απαντήσεις  σε ένα πιο μακρινό σημείο, που για να φτάσουν περπατώντας θα χρειαζόντουσαν περίπου 15 λεπτά. Και οι δύο επιλογές ανταμείφθηκαν με μια καραμέλα όταν η έρευνα παραδόθηκε. Οι συμμετέχοντες οι οποίοι επέλεγαν να μην μείνουν άπραγοι  πηγαίνοντας για την πιο μακρινή τοποθεσία, βρέθηκαν να είναι πιο ευτυχισμένοι από ό, τι εκείνοι που δεν έκαναν τίποτα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ακόμα και αν γνώριζαν ότι  η ίδια καραμέλα θα προσφερόταν και στα δύο σημεία παράδοσης , οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν την πλησιέστερη επιλογή. Ο λόγος που θα επέλεγαν να περπατήσουν θα ήταν αν ήξεραν από την αρχή ότι στην μακρινή απόσταση θα τους περίμενε κάτι άγνωστο ως ανταμοιβή . Οι ερευνητές αναφέρουν ότι  αυτό γίνεται επειδή το άγνωστο δίνει κίνητρο. Επίσης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα κίνητρα στην καθημερινότητα  και οι στόχοι, βοηθούν τους ανθρώπους να είναι ευτυχισμένοι .

 Θα ήθελα να προσθέσω δύο φράσεις που ταιριάζουν απόλυτα με την έρευνα αυτή :

 "Ότι μένει ακίνητο , πεθαίνει"

"Αργία , μήτηρ πάσης κακίας"

  Είναι καλό να έχουμε μεγάλους μακρινούς στόχους. Όμως δίνουμε στη ζωή μας καθημερινά κίνητρα, βάζουμε μικρούς καθημερινούς στόχους και προσπαθούμε να τους πετύχουμε . 

 Η ευτυχία δεν είναι προορισμός, είναι η καθημερινότητα μας.

κείμενο :
Αντώνιος Καλέντζης MBPsS Ψυχοπαιδαγωγική και Συμβουλευτική Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων     Μέλος Διεθνούς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Εσύ που ξέχασες να είσαι ευτυχισμένος... Rating: 5 Reviewed By: Psychologized